top of page

Voetklachten

Hieronder kunt u de veel voorkomende voetklachten lezen. Staat uw voetklacht er niet bij? U kunt mij mailen via contact.

Eelt

Eelt is een verdikking van de opperhuid. Deze verhoornde beschermlaag wordt gestimuleerd door druk, wrijving en torsie. Op de huid ontstaat dan een harde geelachtige hoornmassa.

 

Oorzaak

Factoren die hiertoe bijdragen zijn slecht passende schoenen en erfelijkheid. Daarom zijn goed passende schoenen erg belangrijk. Schoenen met hoge hakken en puntige neuzen zijn vaak een oorzaak.

 

likdoorn

Likdoorn (eksteroog)

Een likdoorn ontstaat door overmatige wrijving of druk, hierdoor ontstaat een extra hoeveelheid eelt. Door druk van buitenaf (schoenen) wordt het eelt naar binnen geduwd, dit noemt men een eeltpit. Deze drukt bv. op een bot of een zenuwuiteinde en is daardoor pijnlijk.

 

Likdoorns bestaan uit een ronde of ovale, hoornachtige massa, met in het midden een kern. Deze kern kan wit, geelachtig of donker zijn.

 

Oorzaken

  • Verkeerde schoenen (te strak, hoge hakken of spitse/platte neus)

  • Te strakke kousen

  • De standafwijking van de voet

  • Ouder worden (weinig vetpolster, dunne huid, verandering van de gewrichten)

 

Wegnemen van de likdoorn

Een likdoorn gaat niet van zelf weg en kan dus steeds pijnlijker worden. Het behandelen van de likdoorn is meestal niet genoeg. Het is belangrijk om na te gaan wat de oorzaak is bv. nieuwe schoenen of te strakke schoenen. Zolang de oorzaak niet bekent is, zal een likdoorn blijven terugkomen.

Een goede verzorging en het dragen van goede schoenen maakt de kans op een likdoorn kleiner. U kunt mijn professionele hulp en advies hiervoor inschakelen om van uw likdoorn af te komen.

 

Als de likdoorn is behandeld leggen we hem drukvrij.                  om dit te bekijken bij de anti-druk techniek.

Nagelverdikking

Nagelverdikking/ blauwe nagel

Een nagel die door herhaalde trauma of harde stoot van structuur en/of groei veranderd. Dit komt door een getraumatiseerde wortel/ nagelbed.

 

Oorzaken

  • Te strakke schoenen (herhaalde trauma)

  • Sporters (blauwe stoot nagel)

  • Bv. een kast op je teen (blauwe nagel)

 

Blauwe nagel (Subungeaal Hematoom)

Veroorzaakt door een trauma waarbij bloeding ontstaat van het nagelbed. De druk die door deze ophoping van bloed onder de nagel ontstaat, kan hevige pijn veroorzaken. Met deze klacht boren we een klein gaatje in de nagel zodat het bloed eruit kan. Hierdoor ben je direct van de druk af die onder de nagel zit.

Ingegroeide nagel
Ingegroeide nagel (onychocryptosis)
Nagelsplinter die zijdelings in het zachte weefsel van de nagelwal groeid. De huid wordt rood, glanzend en gespannen. De teen is gezwollen.

 

Oorzaak

  • Slechte nagelverzorging (te kort/ te rond knippen)

  • Onvolledig knippen van de nagelhoeken (achterblijvende splinters)

  • Een trauma met volledig of gedeeltelijk verlies van de nagelplaat met slechte groei achteraf.

 

De nagelsplinter wordt verwijderd. Daarna brengen we tamponnage aan in de nagelwal om herhaling te voorkomen.

Tenslotte kan eventueel een kunstnagel-/ fragment of nagelbeugel aangebracht worden.

bottom of page